Slovenien på cykel

 
Blixtar och dunder för oss vidare från Österrike och Wieshof camping till Slovenien. Efter att ha passerat Obertauern regnade det så kraftigt att vi inte vågade köra vidare på de snirkliga alpvägarna med 15 % lutning utan tog en paus, knaprade kex och skorpor och drack varm choklad och tittade förundrat ut på hällregnet och himlen som lyses upp av blixtarna.
 
Den här delen av Österrike var lite för klaustrofobisk för mig med smala dalgångar och pyttesmå byar som verkar lite sömniga så här på sommaren. Vi motorbromsar oss ner till planare vägar och efter att vi betalat 7,20 euro är vi inne i Slovenien.
 
 
Camping Sobec i Lesce nära Bled. Här motionerade folk, spelade fotboll och simmade. Det fanns även vattenlek för de mellanstora barnen.

Vi kör till den femstjärninga campingen Sobec Lesce nära Bled. Superfin! Här är personalen proffsig och måna om sina gäster. De skyltar med att campingplatserna är generösa till ytan och det stämmer verkligen. Vi slipper stå kloss mot en annan husbil eller husvagn utan känner att detta är en ganska lyxig men ändå avslappnad plats med en salig blandning av nationaliteter, enorma campingtält, husvagnar och husbilar. Det är första gången jag ser någon sova i tält uppe på biltaket men Hans är blassé, han har sett det förut.
 
Den slovenske receptionisten verkar orolig över den första platsen vi valt, han trampar efter oss på cykeln och frågar "are you gonna stay here?" Han påpekar att alla tälten runt omkring är ett franskt ungdomsgäng som för en massa oväsen på kvällarna och är allmänt stökiga. Receptionisten påpekar "we hoped they would leave today but no, we don't like them ". Vi lyder ett gott råd och flyttar oss. 

  
Barnen har sett sjön och vill genast bada. Det är mer än 30 grader varmt så vi argumenterar inte emot. Lite svårt är det att hitta en plats där det är barnvänligt, men det går till slut och barnen hinner plaska en stund innan vi beger oss tillbaka för campingturens första grillning.
 
 
Och efter att barnen har sprungit 1000 varv runt husbilen och jagat varandra har vi en mysig lässtund innan det är sovdags för barnen.
 
Åskan kommer som ett brev på posten och det är ovanligt mycket blixtar som lyser upp den nattsvarta slovenska himlen. Vi somnar med dunder och brak.
 
 
Vi vaknar till en stekhet dag med tryckande värme, 30 + utan tvekan! Och åskmuller som blivit en del av vardagen hindrar oss inte från att ta en dag på cykel.
 
 
 
 
Det småskvittrar när vi startar och barnen får sitta i Nordic cab-vagnen. Hans kämpar på i första uppförsbacken men får stöd av barnens "Heja pappa!". Vi cyklar in till staden Bled som är mest känd för sin sjö - Bledsjön.
 
 
 
Förvånade läser vi en skylt där det står att svenske landskapsarkitekten Carl Gustav Svensson har utformat och planlagt Bleds stadspark(1861-1910). Och jag vill tillägga att den är superfin! Om än Bledsjön är en turistmagnet är den vacker och det är fantastikst att kunna cykla på den mysiga leden som går alldeles vid vattnet.
 
 
Lite trixigt att läsa skyltarna på slovenska och att ta sig ner till sjön med cykel men vi lyckas och vi är lyckliga!
Det är mycket folk, det hade vi räknat med men inte värre än ett folkvimmel i vilken annan stadspark som helst. Det går ju faktiskt att cykla och då kan det inte vara någon trängsel att tala om eller hur. Dessutom är det så mycket vackra träd att beundra att vi inte färdas med ljusets hastighet direkt.
 
 
 
Ett fyrverkeri av färger. 
 
 
Ett stort och vackert lönnträd som man nästan kan gömma sig i.
 
 
 
Skönt att sträcka på benen lite.
 
 
Vi cyklar vidare.
 
 
Vi hade med oss matsäck och stannade till på en badplats med tjusig utsikt över det medeltida slottet som gjort sjön känd.
 
 
Barnen gör sig omättligt populära bland sjöns änder. En tugga i munnen och tre tuggor till fåglarna som lydigt väntar på nästa munsbit. Aron är den mest generösa och delar med sig av sitt bröd i så stora bitar att ena andfågeln förbrilt får tugga och bearbeta tuggan för att inte sätta i halsen. När brödet är slut cyklar vi vidare, men vi stannar titt som tätt för att fota det vackra landskapet och de vackra träden som jag inte kan se mig mätt på.
 
 
Gillar fåglarna äpple?

 
Mysig brygga.
 
 
Sjön är overkligt grön och skiftar i färg för varje minut.
 
 
Vill du besöka slottet måste du ta båt eftersom det är byggt på Sloveniens enda ö.
 
 
Hans försvinner in i en tunnel av träd vars kronor ovilligt släpper igenom dagsljuset.
 
 
Ibland är det smalt.
 
 
Nästan där och barnen är glada. Det gör upplevelsen ännu bättre.
 
 
In i trafiken igen men det gör inget, att cykla runt Bledsjön var häftigt.
 
 
När vi cyklat runt hela sjön cyklar vi helt sonika tillbaka till campingen och badar. Barnen leker i lekparken medan jag läser i den föga upplyftande boken "Monster" som handlar om USA's första kvinnliga seriemördare och som är den bok filmen med samma namn är baserad på. Jag tar en paus från boken och tar en löptur innan vi käkar.
 
Det här har varit en grymt härlig dag, Slovenien levererar!
#1 - - Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

så härligt det ser ut

Svar: Ja det är ruskigt fint kring Bled.
Emilia

#2 - - Anonym:

Ja verkligen imponerande bilder och ett utomordentligt bra författande
Barnen, ja hela familjen ser ut att ha det helt fantastiskt. Vilken underbar värld vi har.
Mor

Svar: Tack! Vi har haft det toppenbra och det är härligt att få röra på sig och inte bara sitta i husbilen.
Emilia

#3 - - Gudrun Weinz:

SÅÅ härligt ni ser ut att ha det!
Full av beundran över ert projekt, bilder och text.
Önskar er fortsatt GOD tur.
Varma hälsningar
Gudrun Weinz

#4 - - Gudrun Weinz:

SÅÅ härligt ni ser ut att ha det!
Full av beundran över ert projekt, bilder och text.
Önskar er fortsatt GOD tur.
Varma hälsningar
Gudrun Weinz

Svar: Tack! Vi har det toppen! Hoppas du fortsätter följa oss på min nya sida där vi numera gör alla inlägg: www.scandinaviannomad.se :-) Ha det gott!
Emilia