Tyskland Alperna, Barnsemester, Bilsemester, Camping, Disney, Europa, Husbil, Neuschwanstein castle, Nordic Cab, Romantische strasse, Romantiska vägen, Schwangau, Slott, Småbarn, Tyskland

Neuschwanstein castle

 
I hopp om att få lite privatliv och avskildhet byggde kung Ludvig II 1969 det slott som idag kallas Neuschwanstein schloss utanför Füssen i bayerska alperna i södra Tyskland. Det är så nära ett sagoslott man kan komma och är förebilden till Disneys klassiska törnrosaslott.
 
 
Det är faktiskt ett av världens mest kända slott. Lite ironiskt är det att det slott som byggdes för stillhet och avskildhet idag besöks av ca 6 000 personer varje dag. 
 
 
Lite trist för kung Ludvig II att han inte fick flytta in förrän 15 år efter byggstarten, ännu tristare att bara 14 av 360 rum hann färdigställas. Sen fick han bara njuta av detta otroliga slott i två år innan han arresterades i sin säng. Två dagar senare hittades han död. Antiklimax!
 
 
 
Vi sov på en ställplats i Fussen där vår närmsta husbilsgranne visade sig vara från Hortlax, Piteå. Om dagarna lever vi lite i vår egen värld och hade helt glömt bort att EM pågår, något som tyskarna självfallet inte glömt. Här har det målats tyska flaggan i ansiktet, det är vimplar med tyska flaggan på bilar och det är högljudda hurrarop ”Deutschland!”. Vi gissade vi oss till att det var semifinaldags. Vi såg Tyskland-Frankrike hätskt kommenterad av tyska kommentatorer. Och det var en moloken och lite smådeppig stämning i  Füssen efter förlusten. Som att sticka hål på en ballong faktiskt.
 
 
Svenskar som vi är så var vi glada ändå och körde till orten Schwangau där vi parkerade vår bil, rustade oss med vår Nordic cab-vagn och började gnata upp för den tämligen branta vägen upp till slottet. Latmaskarna tog antingen bussen upp eller åkte häst och vagn upp. Jag tror i och för sig att Aron och Rosalie gärna hade sällat sig till den skaran.
 
 
När vi kom upp till slottet var Hans blöt i svett och blank i pannan men vi fick nu beundra slottet på nära håll. Det många av turisterna verkade synnerligen imponerade av var vår vagn som de ville fota. Japanerna var särskilt imponerade över Rosalies Hello Kitty-klänning. En sak ska sägas, ingen hade lika många gadgets som japanerna!
 
 
 
 
 
 
I den 30-gradiga värmen åt vi varsin glass, mums! Sen knatade vi ner igen, efter att Rosalie och Aron pratat med hästarna förstås. Jag köpte min vana trogen en kylskåpsmagnet och självklart små nötknäppare i trä att hänga i julgranen...om typ fem månader!
 
 
 
Efter en härlig dag åker vi på riktigt mot alperna och Tysklands högsta bergstopp Zugspitse!
 
 
#1 - - Anonym:

Vilka fantastiska bilder! Vilken fantastisk resa ni gör! Vad Rosalie är fin på bilderna, en riktig prinsessa och Aron en liten prins, passar bra i den miljön. Ni är verkligen duktiga på att ta er fram. Här hemma får vi nöja oss med Påle, Junker och Storforsen. Vädret är i alla fall varmt och skönt.
Fortsätt lyckosam resa önskar mor