, Danmark Barnsemester, Bokskogar, Camping, Crocs, Cykling, Danmark, Husbil, Kritklippo, Møns Klint, Norrbotten, Småbarn, Stora Bält

Danmark och Møns Klint

 
Danmark, Danmark…en bro senare och plötsligt är vi i ett annat land och de norrbottniska barrskogarna, de stora sjöarna och älvarna har bytts ut mot ett platt landskap med till synes ändlösa slätter.

 
Vad gör vi i Danmark? Jo, vi har nosat oss till en plats som heter Møns Klint som lär vara mycket vacker och spektakulär. Vi kör mot ön Møn genom regn och rusk och hittar en mysig rastplats där vi avslutar en lång dag med te och go’mackor. Vi somnar med en barnslig nyfikenhet inför morgondagen.



Yr.no hade faktiskt rätt. Prick kl.10.00 slutar det regna och solen tittar fram. Vi rustar oss för en cykeltur till Møns Klint geocenter där de vindlande trapporna tar besökarna ner till stranden. Det här är ett cykelparadis! Här cyklar stora som små omkring på de mysiga små cykellederna som tar besökaren genom djupa bokskogar där flertalet av bokarna är uppemot 400 år gamla.
 
 
Aron och Rosalie är överförtjusta och tjuter av spänning när vi åtminstone bitvis susar nedför backarna och kryssar mellan de röda skogssniglarna som tar sig fram genom sitt favorithabitat, lövskogen.

 
Väl framme vi geocentret klättrar vi först upp en herrans massa trappor för att nå klintens högsta punk som ligger 143 meter över havet.
 
 
Rosalie har spring i benen, trots alla trappor. 
 
 
Sen påbörjar vi den dryga 1000 trappsteg långa vandringen ner till stranden som är mörk av lavasten. Kritklipporna bildades under Krita-perioden för cirka 145-65 miljoner år sen, samtidigt som dinosaurierna levde. Sen blir det dags att vila benen och äta äpple.
 
 
Nästan nere.
 
 
 
Det är en häftig upplevelse att blicka upp mot de vita kritklipporna som stupar brant ner mot det turkosa havet.
 
 
Och barnen var med på noterna, här fanns ju snäckor och spännande stenar!
 
 
 
Crocs barnstövlar är guld. De är i princip viktlösa och barnen älskar dem!
 
 
Ett träd har rasat ner från branten där marken eroderat.
 
 
Hit hade jag gärna återvänt, åtminstone en gång till men framför oss har vi en lång resa och efter att barnen fått köpa dinosaurier och en sjöstjärna beger vi oss via Stora och Lilla Bält till Tyskland där målet är Romantiska vägen.
 
 
Blåsigt och nervkittlande på Stora Bältbron. Hans vågade knappt släppa ratten för att växla eftersom bilen krängde än hit än dit. Vi tog oss över till Odense och stannade för en välbehövd kaffepaus!
#1 - - Anonym:

Vilken intressant och trevlig resa ni gör, imponerande hur bra research ni gjort. Allt ni hittar till och får se och uppleva.lycka till på den fortsatta resan, krama Rosalie och Aron från mormor

Svar: Tack! Aron och Rosalie hälsar tillbaka!
Emilia