, Tyskland Alexanderplatz, Berlin, Berlin wall, Berlinmuren, Charlottenburg, Checkpont Charlie, Christmas market, Germany, Julmarknad, KaDeWe, Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, Kurfurstendamm, Käthe Wolfart, Mall of Berlin, Potsdam, Spandau, Topograrphy of Terror

Berlin i juletider

 
Här kommer till slut ett lite försenat inlägg från vår Berlinresa i december. Jag kom av mig och att se bilder från terrordådet på den julmarknad som vi besökte bara någon vecka tidigare var minst sagt overkligt och svårt att förstå.
 
 
Men eftersom jag trots allt vill dela med mig av mina bilder så kommer här ett inlägg om både julmarknader och andra upplevelser under våra dagar i Berlin. Bilden ovan är från den vackra julmarknaden i Kurfürstendamm som drabbades av terrordådet. 
 
 
Vill du julhandla storstilat och har pengar som bränner i fickan kan du bege dig till Kurfürstendamm och ett av världens största gallerior KaDeWe. Här är det dyrt och till skillnad från vår julhandel i New York två år tidigare på Macy's så fanns här inte en rabattkupong eller rea värt att nämna i hela varuhuset. Det finns givetvis märken till humana priser men annars är det märken som Boss, Prada, Ralph Lauren för hela slanten.
 
 
 ...och Louis Vuitton och Gucci såklart. 
 
 
Kurfürstendamm är en kommersiell men ändå en trevlig del av Berlin. Det finns en puls här och kring jul lyser tusentals lampor i träden upp hela området och ger det en härlig atmosfär. Vi fyndade på Uniqlo där de har bra basplagg till bra priser. Många av de stora kedjorna finns representerade här, Zara, H&M, Pull&Bear, Mango, Benetton mfl. Här finns många bra restauranger, passa på att käka här! Det finns gott om vietnamesiska och italienska restauranger.
 
 
Annars kan du alltid äta dig mätt på godis!
 
 
Vi besökte också julmarknaden vid Alexanderplatz där även den fantastiska julaffären som jag skrivit om i mitt inlägg om Rothenburg finns representerad - som en liten minibutik givetvis men även en större butik finns i kurfürstendamm.
 
 
Är barnen med kan ni alltid åka karusell. Vi köpte lite julpynt men julgranskulor och även andra julsaker är faktiskt ruskigt dyrt här, tyvärr. 
 
 
Vi hann också med ett besök på Mall of Berlin som ligger på Potsdamer Platz. En fin galleria som enligt de svartvita bilderna inne i gallerian från innan kriget var betydligt vackrare förut. Men här finns det både mat och en hel del affärer att välja bland. Guess, Zara, Mango, Swarovski mfl finns här. Men inga i mitt tycke särskilt spännande butiker.
 
 
Som de flesta stora gallerior är de lite förvirrande och alla undrar - var är toaletterna? Längst ner i källaren -såklart.
 
 
Vi drack kaffe och åt citronkaka och chokladmuffin på det beryktade Einstein Kaffe som finns lite här och var i Berlin. Albert Einstein som kaféet är döpt efter bodde innan han flydde till USA här i Potsdam.
 
 
Eftersom Topography of Terror ligger inte långt från Potsdamer Platz strosade vi hit för att besöka det område där tredje rikets maktcentrum låg. På den här platsen hade både mördarorganisationen SS och den hemliga polisen Gestapo sina högkvarter under nazisttiden. Bara några hundra meter bort låg Hitlers dåvarande rikskansli.
 
 
En dyster plats och ett dysternt museum där en vetgerig besökare skulle kunna stå i månader skulle jag tippa och läsa om nazimens struktur och de grymheter de utsatte människor för. Det vi funderade över är de som bor i de lägenheter med balkonger som vätter just mot Terrons topografi. Upplyftande utsikt? Hur säljer en mäklare in det?
 
 
 
Byggnaderna bombades efter krigsslutet och det här är det enda som finns kvar av huvudentrén till Gestapos högkvarter dit man förde fångar.
 
 
 
Och efter andra världskrigets slut restes en mur här. 
 
 
Man kunde se bilder hur det såg ut när Berlinmuren föll.
 
 
Vi gick vidare till Checkpoint Charlie som är den mest kända övergången mellan dåtidens Väst- och Östberlin 1945-1990. Här finns också ett museum och en souvenirbutik där du bisarrt nog kan köpa en bit av Berlinmuren.
 
 
Den låg på gränsen mellan Berlins amerikanska och sovjetiska sektor samt stadsdelarna Mitte i östra Berlin och Kreuzberg i västra Berlin. Här var kontrollpunkten skådeplats för ett antal uppseendeväckande flyktförsökt från Östberlin.
 
Mycket berömd var flyktingen Peter Fechters död. Tillsammans med sin kamrat Helmut Kulbeik försökte han den 17 augusti 1962 att klättra över muren i kontrollpunktens omedelbara närhet. Kulbeiks flyktförsök lyckades men Fechter träffades av skott som avlossades emot honom. Inför ögonen på civila åskådare från väst, amerikanska soldater och östtyska gränsvakter förblödde han på den delen av gränsbefästningarna som kallades för dödsremsan (Todesstreifen).
 
 
Checkpoint Charilie 1961.
 
 
Checkpoint Charlie 2016 där turister tar selfies vid den före detta gränsstationen som nu också pryds av en julgran. Här finns också ett museum om muren.
 
 
Där muren en gång varit finns dessa gatstenar med skyltar som en ständig påminnelse om muren.
 
 
En av de julmarknader vi besökte var Charlottenburgs som ligger alldeles vid slottet Charlottenburg. Den var mysig men om du bara vill dricka gluhwein och äta korv kan du hålla dig till marknader närmare centrum. Vi gjorde inget av det men tyckte den var mysig ändå. 
 
 
Ännu längre väster om Berlin ligger Spandau som enligt de själva har den bästa julmarknaden. Här finns också mysiga korsvirkeshus.
 
 
Gott och blandat i Spandau.
 
 
 
 
Det är en stor marknad i Spandau och här finns små barntåg som var populära bland barnen.
 
 
Även lite av ett tivoli bjöd Spandau på.
 
 
 
Och vad är en marknad utan ett pariserhjul?
 
 
Sista kvällen åkte vi tillbaka till Potsdamer Platz och Sony Center som är spektakulärt på kvällen. Vid Potsdamer Platz finns givetvis också en julmarknad.
 
 
Här finns små matställen men vi hann aldrig testa något av dem.
 
 
Modernt och tusen juleljus vid Sony Center.
 
 
En stoooor gran, inte lika stor som den i Rockefeller center i New York men tillräckligt stor.
 
 
En stämningsfull avslutning på vår jultur till Berlin. Jag hoppas att Berlinarna kan gå vidare trots det som hänt och fira in det nya året med hopp om ett bättre.